Jak vybrat dřez podle tvaru, hloubky a konstrukčního typu? Seznamte se s pojmy, které se vám budou hodit při zařizování kuchyně

Když se pustíte do řešení toho, jak vybrat dřez, můžete narazit na několik pojmů. Podívejte se, jaké parametry jsou důležité a na co se soustředit při procházení katalogů s nabídkou. S informacemi v tomto článku bude výběr součásti nové kuchyně hned o něco jednodušší.

Jak vybrat dřez podle tvaru

Klasickou variantou vhodnější do menších kuchyní jsou takzvané jednodřezy, které disponují jednou vanou pro mytí nádobí. V tomto případě si dále vybíráte, jestli chcete dřez s odkapem, vaničkou či s obojím.

Do větších kuchyní a pro náročnější uživatele kuchyně se hodí dvojdřezy. Nabízí hned dva prostory pro mytí nádobí a další manipulaci. Opět na ně většinou navazuje plocha určená pro odkap.

Speciální variantou jsou rohové dřezy, které se však nehodí do všech kuchyní a pro jejich správné využití je nutné specifické uspořádání místnosti.

Pro výběr správného tvaru dřezu je dobré zapřemýšlet i nad tím, jaký zvolíte konstrukční typ.

Co je to konstrukční typ?

Jde o typ dřezu v závislosti na tom, k jakým účelům ho budete používat. Existují jednoduché samostatné dřezy s malou pracovní plochou pro odložení méně nádobí. Tato varianta je vhodná v případě, že stejně většinu nádobí myjete v myčce.

Druhou verzí jsou samostatné dřezy s rozšířeným odkapem, kam pohodlně umístíte více nádobí na oschnutí. Tato přidaná pracovní plocha je vhodná například i pro položení umyté zeleniny.

Zajímavou verzí s velkým okolním prostorem pro odkládání bývají dřezy, které jsou z obou stran obklopeny plochou pro odkapávání. Ty se hodí do větších kuchyní a poskytnou pořádnou pracovní plochu pro mytí nádobí.

I na hloubce dřezu záleží

Kromě šířky a rozměrů vhodných pro umístění na kuchyňskou linku vás bude zajímat i hloubka dřezu. Vyrábí se méně hluboké kuchyňské dřezy s hloubkou 160 milimetrů. Ty jsou tradičně vhodnější do malých kuchyní a všude tam, kde nehodláte příliš často mýt velké kusy nádobí.

Lepší a o něco více praktickou variantou jsou kuchyňské dřezy s hloubkou více než 190 milimetrů. Takové modely poskytují dostatečný vnitřní prostor i pro umytí prostorově náročného nádobí, jako jsou pánve a pekáče, které se nehodí do myčky. I při skvělém a hlubokém dřezu se vám stejně budou hodit tipy a triky pro rychlé umytí nádobí, protože výběr dřezu je mnohem zábavnější v porovnání s jeho následným používáním.

Proč zvolit raději hlubší dřez?

· více pracovního prostoru

· snazší manipulace s velkými kusy nádobí

· více prostoru pro odložení špinavého nádobí

· méně si při mytí zašpiníte okolí

Další parametry, které by vás mohly zajímat

Při výběru se jistě setkáte i s rozhodováním, jaký materiál dřezu vybrat. Na výběr máte nejčastěji z nerezové, granitové, keramické či kamenné varianty. Předem si zjistěte vlastnosti jednotlivých materiálů s jejich výhodami i nevýhodami, ať víte, zda bude takový dřez správnou volbou.

Záležet vám určitě bude také na vzhledu a designovém provedení dřezu. Zde neexistují obecná doporučení a zkrátka hodně záleží na tom, co se vám líbí. Zařizování kuchyně je zábavný i složitý proces a hodit se vám mohou i nejrůznější zkušenosti ostatních.

Pohodlná montáž

Je dobré nenechat se unést pouze krásným vzhledem dřezu, ale pamatovat také na praktické věci, jako je například montáž. Vezměte v úvahu rozměr skříňky pod dřezem, a co chcete pod ním skladovat. Nezapomeňte si rozmyslet umístění odpadové trubky, která je často limitem, proč dřez nemůžete mít třeba na druhé straně kuchyně.

Už znáte pojmy, jako jsou konstrukční typ a máte přehled v základních tvarech kuchyňských dřezů. Přečtení článku vám napovědělo, na jakých parametrech záleží i při výběru a proč je například lepší zvolit raději hlubší dřez. S tímto základem se jistě dokážete prokousat pestrou nabídkou dřezů a vybrat ten správný zrovna do vaší kuchyně.

Vybírali jste někdy dřez a máte zajímavou zkušenost? Podělte se o ni v komentářích a pomozte ostatním se zařízením kuchyně snů.